Hoe wordt natuursteen gewonnen?

In onze webshop hebben we zowel basalt als graniet, dit zijn allebei natuurstenen maar hoe worden deze gewonnen? Beide producten bestaan uit gestold gesteente gevormd uit lava of magma. De stolling van basalt vindt plaats aan het aardoppervlak en daarom is basalt een uitvloeiingsgesteente. Graniet is daarentegen een dieptegesteente wat ondergronds wordt gestold. Graniet bestaat uit mineralen, deze bepalen onder andere de kleur van het graniet. Over het algemeen kunnen beide natuurstenen wel miljoenen jaren oud zijn.

Natuursteen wordt gewonnen in een groeve. Groeves kunnen immens groot worden en zijn opgebouwd uit verschillende lagen, die ook wel banken worden genoemd. Omdat natuursteen overal ter wereld voorkomt, kun je op veel plaatsten een groeve vinden. Hierdoor kan graniet ook veel verschillende kleuren hebben want elk stukje aarde heeft namelijk zijn eigen unieke kleur. Zwart, roze en wit zijn echter de meest voorkomende kleuren graniet. Basalt is meestal grijs of zwart.
Omdat de gesteenten uit mineralen bestaan zie je deze terug als een soort kristallen. Daarom is natuursteen nooit hetzelfde en wordt het veel gebruikt als siersteen voor bijvoorbeeld vensterbanken of dorpels.

De werkmethoden in de groeves stammen nog af van de oude Egyptenaren en Romeinen. Deze zijn in de loop der jaren gemoderniseerd. Omdat het materiaal ontzettend hard en zwaar is, gebruikt men tegenwoordig grote machines voor het zagen en vervoeren. Natuursteen wordt eerst in grote blokken uit de groeves gehaald. De blokken kunnen makkelijk 3 meter groot zijn en 20.000 kilogram wegen! Omdat natuursteen ontzettend hard is, zijn de zagen afgewerkt met diamant omdat dit  als een van de weinige materialen sterker dan natuursteen is. Daarom kun je natuursteen juist zowel binnen als buiten gebruiken en is een van de hardste materialen voor je huis!

 

Wanneer men het blok eruit haalt bekijken ze eerst de breuklijnen of lagen van een blok. Tegenwoordig worden hier gaten in geboord en stalen wiggen in geslagen. Hierdoor kan het blok splijten van de rots. Vroeger gebruikten ze hiervoor houten wiggen. Als de wiggen in het natuursteen waren geplaatst werden deze nat gemaakt. Zo zet het hout uit en komt er in de spleet in de steen. Omdat het natuursteen in lagen is gevormd raakt de onderkant redelijk makkelijk los. Zie het als allemaal lagen magma over elkaar waar een breuklijn tussen zit.

Uiteindelijk brengen grote laadmachines de blokken natuursteen naar het punt waar het verwerkt kan worden. Daar zagen ze blokken in bijvoorbeeld platen voor maatwerk. Als deze plaat de gewenste dikte heeft kan je het materiaal op verschillende manieren afwerken, zoals polijsten (glans) of zoeten (mat) waardoor er verschillende kleuren en tinten kunnen ontstaan.

Wat maakt natuursteen uiteindelijk zo populair? Graniet en basalt zijn een van de hardste gesteente omdat het een uithardingsproces kan hebben van wel duizenden jaren. Hierdoor zijn de materialen ontzettend duurzaam, hittebestendig maar ook vorstbestendig. Ook heeft het weinig onderhoud nodig, zijn er veel verschillende kleuren en kan het op verschillende manieren bewerkt worden zodat het product op veel manieren inzetbaar is en jouw vensterbank er altijd uniek uitziet!

Wat is natuursteen?

Natuursteen is een verzamelnaam voor alle gesteente in de aardkorst. Dit kan bestaan uit vloeibaar gesteente of uit versteend sediment zoals klei of zand. Vloeibaar gesteente wordt gevormd uit magma of lava. In onze webshop verkopen wij vloeibaar gesteente, namelijk graniet en basalt.

Het proces van natuursteen bestaat al sinds het ontstaan van de aarde en is nog steeds gaande. Elk stukje steen is namelijk een gedeelte van de aardkorst. Het kan ontzettend lang duren voordat de steen gestold en gevormd is maar bij bijvoorbeeld een vulkaanuitbarsting wordt het proces versneld.

Zoals gezegd verkopen wij graniet en basalt. Graniet is een stollingsgesteente want diep in de grond wordt gestold. Hierdoor is het heel langzaam gekoeld en heeft het een hoge hardheid. Basalt is een uitvloeiingsgesteente wat aan het oppervlak van de aarde pas stolt. Hierdoor gaat dit proces heel snel.

Een belangrijk verschil is, omdat graniet heel langzaam ontstaat, de mineralen in het gesteente de tijd hebben gehad om kristallen te vormen. Deze kristallen maakt elk stukje graniet uniek. Basalt is echter gevormd aan het aardoppervlak en door deze snelle afkoeling van het gesteente zijn er minder kristallen gevormd zoals bij graniet. Basalt en graniet hebben veel dezelfde eigenschappen. Allebei zijn ze slijtvast, duurzaam en weerbestendig.

Natuursteen wordt al eeuwenlang als bouwmateriaal gebruikt. Zelfs de hunebedden in Drenthe bestaan al uit graniet, terwijl dit van nature niet in ons land voorkomt. Waarschijnlijk hebben ze hiervoor zwerfstenen gebruikt die ons land zijn binnengekomen via gletsjers. De stenen die hiervoor gebruikt zijn komen oorspronkelijk uit de bergen van Scandinavië.

Nog steeds kent natuursteen vele toepassingen in de hedendaagse bouw zoals vensterbanken, dorpels, aanrechten, erkers of grafstenen. Voor elk stukje maatwerk bent u bij ons aan het juiste adres. In onze eigen zagerij kunnen wij alles exact voor u op maat zagen.

Vraag gerust vrijblijvend een offerte aan.